Protectie Supratensiune
Din ce în ce mai multe clădiri și case au dispozitive electronice care permit o locuință mai eficientă și mai confortabilă: termoreglare, sisteme sofisticate de securitate, tot felul de automatizări, controlere la distanță, sisteme de gestionare a energiei, mai multe dispozitive interconectate.
Cu toate acestea, toată tehnologia încorporată în locuințe are un singur inconvenient pe care ar trebui să-l luăm în considerare și pentru care trebuie să găsim o soluție: componentele electronice minuscule ale fiecăruia dintre dispozitivele conectate sunt extrem de sensibile la supratensiuni și se defecteaza ușor fără o protecție adecvată.
Este necesară numai găsirea unei soluții adecvate și protejarea acestor dispozitive într-o manieră adecvată, astfel încât să-și prelungească durata de viață pentru o lungă perioadă de timp.
Supratensiunile pot provoca pe langa distrugerea aparaturii, incendierea cladirilor si intreruperea alimentarii cu energie electrica, consecinte extrem de negative care nu trebuiesc neglijate inca din momentul proiectarii instalatiei electrice.
Un dispozitiv de protecție la supratensiune, cunoscut și sub numele de protector de supratensiune, supresor de supratensiune sau supapa de supratensiune, este un dispozitiv care împiedică curenții de intensitate mare să intre în instalația electrică și să ajungă la componente electronice sensibile, care ar fi deteriorate sau chiar distruse.
Protecțiile de supratensiune sunt esențiale într-o instalație electrică pentru a asigura siguranța, având în vedere modul în care supratensiunile pot provoca scurtcircuite și incendii.